16 Mart 2013 Cumartesi

GEÇİKMİŞ SPURS YAZISI



Kıymetli Liverpoolseverler, geçen hafta yendiğimiz Spurs yazısı yazmak içimden gelmedi pek çünkü takım geriye düştüğünde bana göre yine reaksiyon gösteremedi maalesef…

Yine istatistikleri konuşturacağız tabi ama önce azcık ben konuşayım :)

Sporseverler bütün sporlara neredeyse yeni bir bakış getiren para topu (Money ball) kitabını / filmini bilirler. Bilmeyenler için birkaç bilgi vermek gerekirse..  Oakland athletics beyzbol takımına genel menajer olan Billy Beane, bu göreve geldiğinde bakmış ki Yankee’ler şunlar bunlarla aynı ligde ama ne onlar kadar geliri, nede harcaması için parası var.. O zaman bu arkadaş kendine göre başka başka parametrelere bakarak oyuncu seçimlerini yapmış ve başarılı olmuş. Daha sonra kitabını yazmış, sonra da filmi çıkmış..

Bu kadar niye saçmaladın derseniz az biraz daha bekleyin biraz daha saçmaladıktan sonra anlaşılacak meramım… 

Bizim kulübün de sahibi olan Boston Red Sox takımı sahibi Fenway grup aynı zamanda Billy Beane’nin yakın arkadaşı ve ondan takım kurma konusunda zaman zaman görüşler aldığı bir sır değil.. Şimdi bunların bazılarını buraya yazarsam ne dediğimi anlamış olursunuz.

·         Oyuncuların gerçekten yıldız olup olmayacağı lise çağlarında değil, Üniversite çağlarında karakteri daha oturmuşken belli olur.. Bunun futbola uyarlanan hali ise bir futbolcunun 16-17 yaşında ki potansiyeli sizi şaşırtabilir, hata yapmamak için 20-22 yaşında ki oyuncuları alın..

·         Yaşlı oyuncular hem fiziken hem ruhen düşüşe geçecektir (istisnalar hariç) kariyerinin sonunda bir futbolcu alırsanız muhtemelen ona bonservis ödeyen son takım siz olursunuz.

·         Yıldızlara ve en iyi zamanında ki futbolculara ederinden fazla ödersiniz.

Bu liste uzayıp gider, ben bizim takımın bu genç fetişizmini buna bağlıyorum şahsen ve genel itibariyle de bu politikayı doğru buluyorum eğer Arap patronunuz yoksa.. Bu transferler BR’nin onayından (en azından hepsi) geçip alındığını düşünmüyorum.

Bu politika iyi güzel de bu Amerikalıların öğrenmesi gereken en azından futbolda tecrübeli oyunculara da ihtiyaç olduğu yönünde.. Yoksa bizim takım gibi çok kırılgan bir takım olursunuz. BR’nin Carra’yı oynatmasının altında yatan sebeplerden biri de bu bana göre, kaldı ki Mehmet Özkan bile dedi Carra defansı toparladı.. Yok anam babam toparlamadı, o bizim büyük efsanemiz ama kabul edilmeli ki tekniği ve becerisi Reina’nın bile arkasında.. Carra’nın sahada ki oyunculara asıl verdiği zihinsel direnç bana göre.. Liverpool takımı gerçekten zihinsel direnci yüksek, orta yaşlı oyuncular almalı yoksa Jübile yapacak Carra’nın arkasından elimizde bir tek Suarez kalacak.

Spurs maçında 2-1 geriye düştükten sonra anlamsızca dolaşan bir takımımız vardı sahada.. Kendi sahasına çekildi ve Spurs’ün rahatça pas yapmasına izin verdi.. Zaten Maç boyunca Spurs %52 topa sahipti..  13-8 Daha fazla gol şansı yakaladılar.. İstediğimiz oyunu oynayamadık ama kıymetli Liverpoolseverler, onlara özellikle kendi ceza sahamızda çok fazla pozisyon vermedik.. Verdiğimiz pozisyonlar yine bireysel hatalardan oldu.

Herşeye rağmen kazanmak güzeldi. BR kendi de zamanla gelişti ve takımı da geliştirdi. Allen’ı ben aldım demedi kenarda oturttu. Böylece Lucas’ı forma soktu. Sol bek bile oynattığı, isterse sene sonu gidebilir dediği Downing takımın önemli dişlilerinden oldu keza Enrique’de..

Bu takıma ne yapıp edip 26-30 yaş arası bir Puyol, bir Cantona kazandırmak lazım. Sene sonu dönebilir denen Xabi’yi dört gözle bekliyoruz..

Coutinho için bu hafta görüşlerim değişti bende Gerrard gibi (hafta arası demeç verdi) asıl etkiyi seneye yapar diyordum ama varsın böyle kalsın onu her maç 60. Dk alsın oyundan BR yine de bize en azından 2 asist 1 gol sağlayacaktır maç başına..

Suarez ile Sturridge arasında bir gerilim var gibi mi? O vurdu bende vurayım mı yapıyor Sturridge ? Ağzımın tadı neden bozuldu ?

Suarez’in inanılmaz formuna rağmen Liverpool’un en kıymetli ikilisi bence Stevie G. Ve Lucas bazen 3 lü ortasahalara bile baskın çıkıyorlar.. Xabi gelirde bu üçlü oynarsa (iyi bir yerleşim ile tabi) bir tek iyi bir stoperle şampiyon oluruz demedi demeyin.

Hiç yorum yok: