15 Nisan 2011 Cuma

HILLSBOROUGH FACİASI



Bugün Hillsbrough faciasının yıldönümü..  Bir bakalım neler olmuştu o gün..

Notthingam Forest’le Liverpool FA Cup yarı finali için, Sheffield’ın Hillsbrough stadına gelmişlerdi.

Buradan sonra olaylar biraz karışık, kaynakların bazıları biletli seyirciden fazla Liverpool taraftarı vardı diyenler var, bazıları çok geç açıldı kapılar yığılma bu yüzden oldu diyorlar..

Bildiğimiz bir gerçek var ki kıymetli Liverpoolseverler maçın başlamasına 10-15 dk kala Liverpool taraftarları hala dışarıdaydı. Oysa maç başlamadan 15 dk. önce taraftarlardan yerlerine oturmuş olmaları isteniyordu.. Stad da sesler yükseliyor ve dışarıda da sıra bekleyen taraftarlar şarkılar söylüyordu ve o dakikalarda ne olduysa oldu. Burası yine karışık bazı kaynaklar içeri kaçak giren çocukları çıkarmak için kapılar açıldı diyor, bazıları içeri girmemiş taraftarları hemen yerlerine almak için yetkililer kapıyı açtı diyor.


İçeride insanlar sıkışmaya başladı, arkadan gelen binlerce insanın yaptığı baskıyla. Bir süre sahaya açılan kapı açılmadı yetkililer tarafından. Çıkabilen taraftarlar tellere tırmanmaya başladı sonra sıkışmamak için, çıkamayanlar binlerce ayak altında ezildi. Maç başlayalı henüz 6 dakika olmuştu ki hakem maçı durdurdu ve facianın başladığı yere doğru giderek yetkilileri uyardı, anlaşılan ne polisler nede başka kimse olayların büyüklüğünün farkına varamamıştı.

O gün oracıkta 94 kıymetli Liverpoolsever can verdi ve 776 sı da yaralandı. Olaydan 4 gün sonra Lee Nicol ve komada olan  Tony Bland tam 4 yıl sonra öldü.

Ertesi gün The Sun gazetesi sarhoş Liverpool taraftarlarının ölenlerin cüzdanlarını çaldığını ve yardım etmek isteyen polislere engel olduğunu yazmıştı. Liverpool taraftarları o günden beri “Don’t buy the Sun”  kampanyasına devam ediyorlar. Bu gazetenin bir zamanlar 200 binlerde olan Liverpool tirajı o günlerden beri 10 binlerde seyretmektedir.




İşte kıymetli Liverpoolseverler, Liverpool öyle bir takımdır ki acılar onu birleştirir ve vefası durmadan yüceltir.. Bugün Anfield’ın Shankly kapısının yanında ölenlerin isminin de yazdığı bir anıt bulunmaktadır. Ve her bir Liverpool taraftarı kutsal bir günmüşçesine her 15 Nisan’da ölen o 96 kişiyi anmaktadır.     



Hiç yorum yok: