11 Şubat 2010 Perşembe

ALONSO’SUZ GERRARD YADA TORRES’SİZ GERRARD SORUNU















Dün akşamdan beri düşünüyorum acaba futbol gibi başka bir spor var mı dünyada? 100 metre civarı bir alanda enine ve boyuna alanın bütününde oynanan bir oyun ? Basketbol daha küçük bir alanda toplu hücum ve toplu savunmayla oynanıyor, Voleybol’da zaten alanlar ayrı, Amerikan futbolu desek hücum ve savunma takımları var. Belki rugby ama o da belki bu boyutta bir stratejiye sahip değil.

Futbol gibi başka bir spor var mı dünya da, nispeten kalabalık olarak oynanan ve her pozisyonu diğerine göre farklı yeterlilikler isteyen, farklı işler yapılan bir spor ? Bireysel yeteneklerin, takım oyununa mutlaka uyması gereken bir oyun ? Her bir parçanın diğeriyle uyumunun zaman zaman hayati olduğu bir başka spor ? Sanıyorum yok, belki futbolun bu yüzden bu kadar çılgın ve kendine aşık izleyicisi var.. Düşünün hiç bilmediğimiz bir yerin, bir takımı için yazılar yazıyoruz J

Mehmet Demirkol’un son zamanlarda çokça dillendirdiği bir cümleden yola çıkabiliriz belki futbolu ve futbolda başarılı olmayı, “takım (kadro) mühendisliği”.. Takımı öyle bir şekilde kurmak zorundasınız ki, daha az yetenekli olsa bile bir oyuncu takım için daha fazla katkı versin.. Mental ve yetenek olarak bütün takım bütünleşsin.

Türkiye’den bir örnek vermek istiyorum bu duruma, FB’nin sağbeki Gökhan Gönül belki de Türkiye’nin Arda ile birlikte Avrupa’da başarılı olabilecek 2 oyuncusundan biri, Gökhan eğer Kazım’la oynuyorsa daha çok el kol hareketi oluyordu maçlarda , boş yararsız koşu yapıyordu sürekli ve ataklara katılmadığı oluyordu. Oysa Deivid ile oynarsa –ki bana göre kazım daha yetenekli olan- daha verimli, daha rahat oynuyordu, deivid ona sürekli alan açıyor ve ileri çıkmasını sağlıyordu. Daha az yetenekli bir oyuncuyla daha fazla fayda sağlamak mümkün yani futbolda..

Dün akşam ki maçta Gerrard dikkatimi çekti ilk yarının ortalarında 3 pozisyonda önce Kuyt’a sonra Maxi’ye ve daha sonra Ngog’a fırça attı neden bana pas vermiyorsun yada pası doğru atmıyorsun diye.. Ondan sonra ki 2-3 pozisyonda da yanından geçen adamlara doğru koşmadı bile.. Gözüken Gerrard’ın en azından bu sezon mutsuz olduğu ve sinirlendiği maç içerisinde, bende düşünmeden edemedim acaba yukarıdaki örnek gibi partnerleri yeterince iyi değil mi ?

Futbol’da takım (benim görebildiğim) adım adım kuruluyor, bir parça ekliyorsunuz sonra bir parça daha uymadıysa bu sefer hangi parça değişecek ona karar veriyorsunuz. Yani bir sezon Ronaldinho’yu alıyorsunuz, sonra takıma Iniesta’yı sokuyorsunuz ve Messi geliyor ve Ronaldinhho çıkıyor takımdan kabaca bugünkü Barça oluyor.

Bizde buna benzer yaptık Gerrard vardı, Alonso geldi, Momo geldi, Masch geldi, Torres geldi Crouch çıktı ve geçen yılki Lig 2. liği geldi. Takım kurulmuştu, Torres önde Alonso arkada Gerrard ortada.. Alonso oyun kurup takımı ileri iterken, Torres’in forvette ki yalnızlığına ilaç oluyordu Gerrard.. Defanstan, ortasahaya iyi top çıkarken Alonso’nun süper pas yeteneği Gerrard ve Torres’e geniş ve rahat alanlar sağlıyordu. Torres’te ilerde top tutması ve hızı ile arkada ki Gerrard’a pozisyonlar hazırlıyordu. Nitekim geçen yıl ki 44 maçta 24 golle de kariyerinin en verimli yılını yaşamıştı.

Bahsettiğim transferlerden sonra Rafa’nın Gerrard’ı forvet arkası oynatmasının takıma çok faydalı bir nedeni vardı; olabilecek en ileri mevkide topa basan, tackling’i ve şutu iyi olan yaratıcı bir oyuncuya sahip olmak. Bu seneye kadar bu plan iyi işledi.

Bu yıl Alonso’nun takımdan ayrılmasıyla eskiye göre pasların sağ salim Gerrard ve Torres’e ulaşmasında sorun oldu. Masch bu role yeni yeni ısınırken, Lucas’ın kifayetsiz oyunu ileriye (Gerrard’a) atılan toplarda azalma yada etkin bölgede topla buluşamama sorunlarına sebep oldu. Zaten sezon içinde çeşitli kereler sakatlanarak oldukça az oynayan Gerrard yavaş yavaş oyundan kopmaya başladı.

Bu problemin bir nebze de olsa çözümü (Bence Jones gibi bir adama 10+ para verme çılgınlığını düşündüren sebepte aynı) İleriye topu atıp Forvetin orada topu tutarak dünyanın en özel ortasaha oyuncularından birini (Gerrard O J) forvete yaklaştırmak olabilir. Elinizde de Torres gibi ManU defansını bile yıldırabilecek bir oyuncunuz varsa işler daha kolay oluyor.

Ama yoksa Ngog gibi bir ceylan Gerrard’ın önünde oynuyorsa o zaman ne yaparsınız ?

Burada iş Rafa’ya düşüyor bence Gerrard’ı yıllardır oynadığı yere Masch’in yanına çekerek forvet arkası çıktığı 2 maçta 2 asist yapan Aqua’yı o bölgeye monte etmeli bu şekilde hem Aqua’nın yeni yeni kendine gelen güvenini daha da perçinlemeli hemde ortasahayı Lucas’tan 10 gömlek üstün bir oyuncuyla desteklemeli..

Futbolda takım kurmak (FM’den biliyorum J) her bir adımın dikkatlice atılıp birbirine en uygun parçaları yan yana eklemektir. Tıpkı Puzzle gibi.. Futbol maç içinde ve dışında o kadar çok faktöre bağlı bir oyun ki, bir Alonso’nun gitmesi Liverpool’a bu kadar problem çıkarabiliyor. Düşününce aslında (Şu an Madrid’te kabul edelim o kadar parlak bir oyuncu değil Alonso) o kadar büyük bir oyuncu değil Alonso ama Liverpool’da ortaya çıkardığı problem satışından elde edilen ve kendi futbolculuğundan kat kat üstün. ..

Futbol gibi başka bir oyun var mı ? Alana yayılarak oynanan ve her bir oyuncunun takımın bir parçası olarak çok daha değerli olduğu.. Her bir pozisyonun ayrı ayrı şekillendirildiği ve o pozisyondan çok daha fazla etki ettiği oyuna ?

1 yorum:

Man Of The Match dedi ki...

-yazın çok güzel 2 kez okudum:)
-dediklerine katılıyorum aqua nın 2 maçta 2 asist yapmasını göz önünde bulundurmak gerek rafa notlarını atmadıysa:)