7 Aralık 2009 Pazartesi

TARİHTE LIVERPOOL-1



















Geçen hafta sonu Gerrard 500 maçına çıktı, 4 maç sonra Carra 600. maçına çıkacak bizde tarihten “en” leri bölüm bölüm dikkatinize sunalım istedik.

EN ÇOK FORMA GİYEN FUTBOLCULAR

1. Ian CALLAGHAN listenin ilk sırasında, 1960 ila 1978 yılları arasında tam 857 Liverpool maçına çıkan ağbimiz, sadece 4 defa Milli Takım forması giyerek kafaları karıştırmıştır. Ayrıca Callaghan 1973-74 yılında Yılın futbolcusu seçilmiş.

2. Ray CLEMENCE Shankly’nin keşiflerinden biri (Liverpool’a transfer olduğunda 19 yaşındaydı) transferinden 1 yıl sonra kaleye geçti ve 1981 yılına kadar 665 maça çıktı.Liverpool’dan sonra Spurs’de 41 yaşına kadar devam etti. İngiltere ve Liverpool tarihinin büyük kalecilerinden olan Clemence 61 defa Milli formayı giydi.

3. Emilyn HUGHES Shankly onu Blackpool’dan 65 000 Pound’a almıştı. Hughes ile Liverpool’a giderken onları durduran polise şöyle demiş “Arabanın içinde kim var biliyormusun, İngiliz milli takımı kaptanı” polis pencereden bakıp o adamı tanımadığını söyleyince Shankly “Tanımıyormusun ? Ama tanıyacaksın” demiş. Hughes Shankly’yi yalancı çıkarmadı. Hughes 12 yılda 665 kere Liverpool ile maça çıkarken 62 maçta da İngiliz Milli takımı için oynadı. Orta sahada başlayan kariyeri defans bölgesinde devam etti.

4. Ian RUSH 4.sırada benim Liverpool’u tutmama sebep olan izleyip hayran olduğum 3 santrafor’dan Liverpool’lu olanı (diğerleri Van Basten ve Santillana ) onunla ilgili çok şeyler yazmak istemiyorum burada, gelecekte sadece ona özel bir yazı yazmak niyetindeyim. Rush Liverpool için 2 dönem halinde 660 maça çıktı. 346 gole imza attı ve Liverpool tarihinin en çok gol atan futbolcusu durumunda, onu tek geçebilecek takımda uzun yıllar kalırsa Torres’tir sanıyorum.

5. Phil NEAL Liverpool’un efsane sağ beklerinden olan Neal 1974 -1985 yılları arasında 650 maça çıkmış ve bazı çok önemli gollere imza atmıştı. (Örneğin 1984 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde attığı gol) Neal 50 defa Milli takım forması da giydi.

6. Tommy SMITH Anfield Road’un onlarca metre yakınında oturan Smith’in Everton’da oynaması düşünülemezdi tabi J Annesi henüz 15 yaşındayken Shankly’ye teslim etmiş oğlunu.. Smith’de Liverpool kaptanlığına kadar yükselerek ve kırmızı forma ile 638 maça çıkarak, annesinin yüzünü kara çıkarmamış. Smith milli takımda ise yalnızca 1 kere forma bulmuş. 16 yıl boyunca taşımıştı kırmızı formayı.

7. Bruce GROBBELAAR ekzantrik tanımına daha fazla uyacak bir kaleci varmı acaba yeryüzünde, yıllar önce şike yaptığına dair haberler çıkmıştı sanıyorum, tarifsiz üzüntülere gark olmuştum. Yanlış hatırlamıyorsam aklandı o iddialardan ama üzüntümüz bugün bile hatırlanıyor işte. G.Afrika doğumlu Zimbabwe’li kaleci G. Afrika’da başladığı kariyerine Kanada’da devam eden oradan İngiltere’ye kiralık gelen ve bir sene sonra 1980 yılında Liverpool tarafından satın alınan ve 1994 yılında kadar Liverpool için 628 maça çıkmış bir adam.. En son Lig maçına Glasshoughton Welfare ile 2007 yılında 50 yaşındayken (sadece 1 maç oynadı) çıkan bir efsane kaleci kaleci .. Zimbabwe milli takımı ile 32 maça çıktığını da belirtmek gerek. Ray Clemence’in yerine takıma geldiğini ayrıyetten söylemek gerek.

8. Alan HANSEN 22 yaşında geldiği Liverpool’da 14 sene forma giyip, futbolu bırakmış bir efsane Alan Hansen. Bob Paisley onun için “Soyağacı Santrafor olan bir defans oyuncusu, İngiltere futbolunda izlediğim en yetenekli Stoper” demiş. Liverpool ile 621 maça çıkan Hansen İskoçya içinde 26 defa oynamış.

9. Jamie CARRAGHER Şimdiden efsane Carra, Everton’u tutan bir çocuk olarak, Liverpool altyapısına girmiş stoper. Liverpool için şu ana kadar 597 maça çıktı ve bu sezon oynanacak en azından ligde 25 maç var. Avrupa kupası ve diğer kupaları sayarsak bu sene bile birkaç basamak yukarı çıkacaktır.

10. Chris LAWLER 1960 -1975 yılları arasında Liverpool için 549 maça çıkmış sağ bek oyuncumuz, ona takılan lakap heralde karıyerini açıklayacaktır; “Sessiz Kral”. 4 defa İngiltere formasını terletmiş Lawler kariyerinde..

Bunların dışında Dalglish 515, Gerrard 500, Hyypia 464, John Barnes 407, Fowler 369, Mc Manaman 364, Keegan 323, Redknapp 308, Owen 297, Hamann 283, Gordon Milne 282, Reina 227, Heskey 223, Finnan 217, Xabi Alonso 210 maça çıkmış Liverpool için.



Not: Fotoğraftaki CALLAGHAN'dır.


5 yorum:

Man Of The Match dedi ki...

insanın şu gurur tablosuna bakınca içine hakikaten tarifsiz duygular geliyo bazılarımız bu futbolcuların daha iilk oynamaya başldıgı zamanları bile bilir çok eskiye gitmemek kaydıyla :) owen,fowler,mcmanaman falan duygulandım şimdi

Shareef dedi ki...

Hepsi 10 yıllarca oynamış takımımızda hakikaten harika..

Man Of The Match dedi ki...

cm oynarkenki dygularım girdi içime hani oluyo ya bi takımı alırsın hedefleri küçüktür büyültürsün şampiyonlar liginde oynatırsın falan sonra gerçek hayatta işin çıkar o şehre gidersin ''aa ben bu stada şampiyonlr ligi oynatmıştım işte şu an gs de abc xyz yi ben keşfetmiştim ''gibisinden şeyler denir gerçekten gurur tablosu.ama aklıma takılan bişi var. şimdi bunlar bütün maçlarmı sadece lig maçları mı?

oğuzhan dedi ki...

enfes bi yazı olmuş tebrikler.benim de liverpool'u tutma sebebim Ian Rush'tur.Tip olarak da bıyıklı falan çok sevimliydi.Tabi o sıralar 8-9 yaşındayım. Grobbelar da Higuita, Chilavert gibi kaçık kaleciler neslinin son temsilcilerindendi. Cezasahası içi dışı fark etmez olmadık hareketler yapardı. Refleksleri de mükemmeldi. Bu efsanelerden sonra da şampiyonluk yüzü göremedik maalesef.Sonra da Redknapp' ı çok sevdik. Çok sakin ve rahat oynardı. Tam büyük takım oyuncusuydu.

Shareef dedi ki...

@ man of the match

bunlar bütün maçları kapsayan, FA cup falan, avrupa hepsi yani..

@ oğuzhan

Redknapp çok farklıydı Gerrard'tan önce orta saha denilince favorimdi benim... Ayrıldığı için çok üzülmüştüm ama sakatlıklar falan, hala bir çok liverpool'lu seviyor onu.. Bence bu owen'lardan fowler'lardan sonra yakaladığımız en iyi takım bu seferde oalamazsak (birkaç yıl içinde) bi 10 yıl daha bekleriz gibi ..