18 Kasım 2009 Çarşamba

RAFA LIVERPOOL’DA NE YAPTI?















Burada Rafa’nın Liverpool kariyerinde neler yapıp neler yapmadığına bakmak istiyoruz kısaca, dediği gibi acaba takıma seviye mi atlattı yoksa Hansen ve Souness’in dediği gibi yere mi batırdı.

Bizim daha önce yazdığımız bir konuda özellikle İngiltere’de yeni yeni yazılar çıkmaya başladı, özellikle eski futbolculardan falan gelen açıklamalarda hep ne kadar çok para harcandığı yönünde, buna rağmen takımın başarısızlığından dem vuruluyor. Şimdi an itibariyle ve benimde Rafa’nın tarafında olmam itibariyle bu yazılardan alıntılar yaparak yazımı yazmak istiyorum. Bunları madde madde yazıcam kolay olsun diye.

1. Rafa Ne Kadar Harcadı? İngiltere’de yazanlara göre (blog falan hepsi dahil) 80M pound harcadı, bu 6 yılda harcanan para tabi alışların satışlardan çıkarıldığı durumlarda. Bu parada aslında EPL ortasıra takımlarının harcadığı kadar, Redknapp ve Hughes 2 yılda bizim 80M bayağı bir üstüne çıkmış durumdalar, bununla birlikte toplam kadro ederinde Spurs’un arkasından 5. durumdayız.

2. Şampiyonluk için gereken puan: Liverpool geçen sezon 86 puan topladı ve 2. oldu. Bundan önce hiçbir şampiyonlukta 86 puan almamışız. Rafa’nın dediği gibi stadyumlar büyüdü, finans arttı ve şampiyonluk puan bariyeri de arttı haliyle. Yetiştirdiği futbolcularla şampiyon olmayı deneyen Arsenal bile gerisinde bu seviyenin. Bu bize şunu gösteriyor, Şampiyonluk istiyorsan para harcayacaksın, acı ama gerçek..

3. Rafa’nın maç kazanma yüzdesi: sadece Kenny Dalglish’li dönemin gerisinde Bob Paisley falan geçmiş durumda, şu kabul edilebilir puan karşılaştırmamıza da atıf yapılacak olursa, modern futbolda daha çok maç kazanmalısınız, eskiden yedek oyuncular genellikle sakatlanmalrda falan oyuna girerdi ama artık takımın bir parçası ve bazı TD’ler mutlaka maç içerisinde 3 oyuncu değiştiriyor. Bu açıdan bakıldığında bizim ManU ve Chelsea gibi kenarda oturan 15-20 M poundluk oyuncularımız maalesef yok. Bizim bütün kaliteli oyuncularımız sahada..

4. Yönetim- Teknik Adam Uyumu: EPL şampiyonluklarına bakarsanız, kulüp sahibi ve TD uyumu göze çarpar, Fergie’nin yada Wenger’in yada ilk 2 senesinde Mourinho’nun patronla kapıştığını duyan var mı ? Bizim kazmalar gidip Klinsmann’la bile görüştüler, eğer kazmalar Rafa’nın yerine kendileriyle düzgün çalışabilecek bir adam bulabilirlerse getirsinler (tabi bu adam taraftarında kabul edeceği biri olmalı). Ama her daim para yok para yok diyerek kimi tutabilirler ki takım başında.

5. Bu madde Souness için: Rafa’nın EPL maçlarını kazanma yüzdesi %57, Roy Evans ve Gerard Houllier %51 Souness ise sadece %41. Rafa son 4 TD den daha iyi bu kategoride de..

6. Rafa’nın Liverpool’u sezona iyi başlasın yada kötü başlasın, genellikle sezonun 2. yarısında daha başarılı olmuştur bakacak olursak. Bu durum bu sezonda böyle olacaksa belki de kaybedilmiş çok büyük bir şey yoktur. J

7. Rafa’nın en pahalı 2. transferi henüz doğru düzgün maça çıkmadı bile, sakat oyuncu almanın yanlış olduğu söylenebilir tabi ama Rafa’nın dediği gibi sakat olmasa o paraya alabilecekmiydik onu? Yada kim alınabilirdi ? De Rossi’nin adı geçmişti ama onun için 30 M pounddan bahsediliyordu.

8. Geçen yıl en çok gol atan takım bizdik 77 golle ve Chelsea ve ManU’dan sadece 3 gol fazla yiyerek 2. olduk yenilen gol kategorisinde. En az yenilen ve kalesinde en çok maçta gol görmeyen (clean sheet) takımdık. Şimdi denebilir ki o zaman şampiyon olsaydınız J evet ama bu bir süreç hergün takıma bir şeyler ekleyerek ilerlenmesi gereken bir süreçte bu yıl öyle yada böyle sekteye uğradık ama sezon genelinde nasıl olacağı bir muamma..

Bütün bunların ışığında ben Rafa’nın 6. yıla giren performansına baktığımda hiçde kötü bir tablo görmüyorum. Rafa takıma sınıf atlatmışmıdır bana göre evet. Özellikle Souness kifayetsizinin tek kelime konuşmaya hakkı yoktur.

7 yorum:

flyingdupe dedi ki...

EPL acayip bir lig.
EPL de şampiyonluk alan takımlar hangileri? ManUtd, Arsenal, Chelsea .
ilk ikisi kendi özkaynakları ile devinim yapan, dahada önemlisi teknik direktör istikrarı ile birlikte futbol karakteri kazanmış takımlar. Chelsea ise, oligark ının harcadığı inanılmaz paralara nazaran, ancak dünyanın en iyisi olarak gösterilen teknik direktörünün kazandırdığı "takım olma" hüvviyeti ile, toplama takım hüvviyetinden sıyrılarak ,sonuçta dediğim gibi "inanılmaz" paralar harcayarak şampiyon oldu. Chelsea dede uzun zamandır bir kadro "istikrarı" görüyoruz sonuçta. omurga belli, herşey terry-lampard etrafında dönüyor vs. harcanan parayı hatırlatmak açısından örnek vereyim, crespo, sheva, mutu ,ilk aklıma gelenler. sadece bunların ederi heralde liverpool un 6 yıldaki harcamasından daha fazladır. onu bırakın bu adamlardan Chelsea nın ettiği zarar, Liverpool un harcadığı paraya eşittir heralde.
kısacası, EPL de şampiyon olmak için 2 yol var, birisi istikrar, diğeri bolca para harcamak. yani Liverpool un etrafındakilerin bir bölümü ya çenesini kapayıp alttan gelenlerin takıma monte edilmesini de kapsayan bir sürecin şampiyonluk getirmesini bekleyecek ve bu konuda Rafa ya güvenecek sabırlı olarak, yada birileri ellerini cebine atıp Abramovic in yaptığı gibi fena şekilde para harcamaya başlayıp aldıkları her 3 oyuncudan birisinin takıma uyması için dua edecek ve bu adamların başına onları "takım" olgusu içinde birleştirebilecek dünya çapında bir mentör+taktisyen getirecek.
Wenger Arsenal i kendi özkaynakları ile evirip çeviriyor,Ferguson yıllar önce gönderilmenin eşiğinden döndü ve şimdilerde ona "sir" diyorlar. ikisininde ortak noktası nerdeyse 1 asırdır takımlarının başında olmaları. bu durumda neden Benitez üzerine bu kadar gidiliyor anlamıyorum, formül basit iyi bir menejer, akıllıca bir klüp yönetme stratejisi ve en önemlisi sabır. bu adama sabır göstermek gerekiyor en az 2-3 sezon daha, çünkü şahsi fikrimdir ama, Benitez özeliklede Ferguson dan daha üst kalibrede bir taktisyen.

flyingdupe dedi ki...

ufak bir ekleme yapayım, bu süreç içerisinde benim en çok üzüldüğüm nokta Gerrard ın şampiyonluk yaşayamaması olacaktır bu klüpde, sanıyorum EPL de de bunu en çok hakeden kaptan odur. yazıktırki Gerrard bir tür geçiş döneminde denk geldi futbolunun altın günlerine Liverpool da.

Shareef dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş hakikaten, Rafa bugünlerde birkaç oldu akademiden dem vuruyor oyuncu çıkacak harika oyuncular var diyor. 2-3 sene içerisinde sanıyorum Pacheco, Ayala, Dalle Valle, Kelly, takıma girecektir dikkat edelim bunlar hakikaten iyi oyuncular. Pacheco Barça Ayala Sevilla gibi alt yapısı sağlam takımlardan, İskandinavya da scoutlarımız gözle görünür şekilde oyuncuları Liverpool'a çekmeye başladı. Küçük küçük latin amerikaya sarkmaya çalışıyorlar. Yani tamamen bir yeniden yapılanmadan bahsedebiliriz. Gerard'ın futbolu bırakmadan şampiyonluk göreceğine yürekten inanıyorum son olarak :)

theotheo dedi ki...

@onur

ferguson'dan daha üst kalibrede bir taktisyen olduğunu neye göre söylüyorsun, elinde elle tutulur bir veri var mı?

bunun tam göstergesi bir veri olmasa da ferguson-benitez maçlarının bir dökümünü çıkaralım kim daha öndeymiş görelim ona göre konuşabiliriz herhalde. onu çıkarttığımız zaman ferguson'un bu karşılaştırmada üstün olduğunu göreceğiz.

bu her ne kadar tam anlamıyla taktisyen karşılaştırma verisi olmayabilir ancak senin bana kalırsa kendi duygularına dayanarak söylediğinden daha doğru bir sonuç çıkarabilir.

benitez bence de iyi bir taktisyendir,burası kabul edilebilir bir gerçekliktir.

chelsea 150 milyon zarar etmiştir, liverpool 90. chelsea'nin lig şampiyonlukları aradaki 60 milyonu örtmeye yeter mi yetmez mi ona siz karar verin, chelsea para saçıyor derken.

öyle veya böyle benim de beğendiğim bir hoca olan benitez, kaldığı süre içerisinde defans 4'lüsünü oturtamamıştır. bu bir veri midir? chelsea, manchester ve arsenal'e baktığımızda evet bu bir veridir.

arsenal sıfırdan bir stad yaparken(430 milyon sterlin), liverpool stad yapamamıştır, bu da bir başka veridir.

eğer benitez liverpool'da kısa vadeli başarılar düşünmeseydi, bence liverpool şu anda bulunduğu noktadan çok daha üstte olurdu, yeni bir stad ve kaliteli oyuncular ile. ancak günü birlik transferler ve yönetim hataları yüzünden, liverpool istediği yere gelememiştir, bunun iki sorumlusu vardır biri yönetim diğeri benitez'dir. bence bu ikili başarısız olmuşlardır, şu görünen tabloda, bir kan değişimi şart görünmektedir, sene sonunda.

Shareef dedi ki...

Onur cevap verir belki ama bende cevap vermek istiyorum sana theotheo,

Fergie den daha iyi bir taktisyenmidir Rafa evet kesinlikle sadece son 2 maça bakarsak bile görülebilir heralde, böyle geniş bütçeli takımların bir getirisi şu oluyor oyuncuların bir çoğu akıllı saha görüşü üst düzeyde, böyle olunca eğer bağlı kaldığın bir projen varsa ve bunu sezon başı oturtabilirsen takım sezon içinde götürüyor öyle yada böyle. Ama şunu demiyorum kesinlikle hiç taktikten anlamaz, hayır fakat Rafa ortaya her daim birşey koymuş adamdır. Valencia'yı hatırlarsanız 3lü forvet oynuyordu ben o zaman bu şekil oynayan başka takım hatırlamıyorum. Kornerlerde alan savunması uygulaması da örnek verilebilir taktisyenliğe. fergie para ile iyi staff ile tabi bunları yönetmesiyle bu seviye bir adamdır. Ben basında Fergie'nin antrenmanlara çıkmadığını yazdığını hatırlıyorum. Neden olabilir bu, yanında Queiroz gibi biri vardı. (tamam adam tek başına götüremiyor takımı ama :) ) Biz 90M zarar etmiş olabiliriz ama şunu gözden kaçırmıyormusun bu 6 yıllık toplam zarar, oysa Chelsea yalnızca 2 sezonda bu zararı etti ve 2 kupa kaldı. Geçenlerde Rafa'nın dediği gibi ucuza oyuncu alırsanız bu sizi başarıya götürmez. Önümüzde transfer ayı var ben yine yanlış transferler yapacağımızı düşünüyorum futbolcu satmamız gerekecek ve elimizde kabaca 20M olacak ve bununla -gençleri eklemezsek takıma- 4 yada 5 futbolcu almamız gerekecek yani bir futbolcuya 4-5 M vericez bu bigfour'un yapacağı transfer olabilir mi ? 20M zarar yaz o zaman :) . Biz transferlerimizi biraz daha İspanya'ya dönük yapıyoruz bence olması gereken bu zaten ama bizde sizde olmayan bir handikap var İspanya'da bizden daha başarılı ve hadi söyleyelim büyük barça ve R.Madrid var. Alonso ve Arbeloa kalsa belki de defans probleminden bahsetmiyor olacaktık bugün kaldı ki yazıda geçen yılki performansını verdim Liverpool'un. en çok gol atan en az gol yiyen 2. ve gol yemeden maç bitiren 1. takımdık. Aslında bir defans probleminden bahsedilemez bu açıdan. Şanssızlıklarda etkili tabi Hyypia'dan sonra bu takıma comanding bek olarak Agger'i aldık ve bildiğim kadarıyla Wenger'inde beğendiği bir futbolcu bu, ama sakatlığı neredeyse kronik hale gelecek, bunda Rafa'nın suçu nedir bilmiyorum ? Lİverpool'un stadı konusunda haklısın ama bu patronların sorunudur. Moores patronken bu stadın çalışmaları yapıldı ve izni alındı fakat Liverpool'un elinde kaynak olsun diye ve Moores bu stadı yapamayacağı için takımı sattı ve gelinen durum ortada. Şimdi Rafa hatalı değil mi hiç dersen evet hatalıdır şu akademi konusunda 2 yıldır akademi yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor ama bu önceden yapılmalıydı, fakat Rafa sezon sonunda giderse bütün bu yatırımlar boşa gitmiş olacak, Akademiye Barça akademisinden Jose Segura'yı getirdik çok önemli bir adamdır . Bunlara hep yeniden başlamak gerekecek. Şu an için Liverpool biraz geçte olsa bir yapılanma içindedir ve Rafa'nın gitmesi Liverpool'u geriye götürür.

flyingdupe dedi ki...

Aslında uzun uzun bişeyler yazdım ama, konuyu toparlamak zor olacağından, kısa keseyim. Rafa daha iyi bir taktisyen derken elbetteki bunu söylememin duygularımla bir ilgisi yok, elimden geldiğince takip edebildiğim,izleyebildiğim maçlara dayanarak şahsi fikrimi söylüyorum, ve evet iyi bir EPL seyircisiyimdir. ha oturduğun yerden ne kadar olur o dediğin derseniz, haklısınız, ne yazıkki ingiltere da yaşamamamın getirdiği ufak bir sıkıntı maçları tv-monitor karşısında izlemek :)
sözün özü, Fergie nin yaklaşık 25, Wenger in ise yaklaşık 15 (yanlış bilmiyorsam) yılda kurduğu çarkın aynısını Benitez in, heleki Liverpool da 5 yılda kurmuş olmasını beklemek biraz acelecilik diyorum.eğer Benitez uzun vadede doğru sonuçlar ortaya çıkarabilecek işler ortaya koyuyorsa altta, kendisini o koltukta oturtacak olan kısa vadede kazanılacak başarılardı, ŞL kupası ile buda olmuştur bana kalırsa, bir şekilde bu kupa Benitez e olan tahammülü arttırmıştır en azından, ha klübün derinlerinde uzun vadeye yansıyacak ne işler yapıldı, doğrumu-yanlışmı yapılıyor, bunu göreceksekte, en az 2-3 sezon daha gerekiyor bence.

Shareef dedi ki...

Bununla ilgili olarak kulüp başkanımızda bişeyler söylemişti, rakipler 10lu yıllarda sistemlerini oturttular bizde Rafa ile 5 yıl çalıştık 5 yıllık kontratta yaptık en azından kontrat sonuna kadar burada diye..