21 Ekim 2009 Çarşamba

LIVERPOOL NEDEN BU HALDE – 1




















RAFA’DAN MI ?

Rafael Benitez Maudes, Liverpoolseverlerin de bildiği gibi Real Madrid’de futbola ve antrenörlüğe başlamış.. Daha sonra çeşitli alt lig takımlarında çalışarak Valencia’da bulduğu şansı, 2 Lig 1 UEFA şampiyonluklarıyla Valencia’nın (Valencia’nın Rafa’dan önceki şampiyonluğu 1971 yılında ) şansı haline getirmiş ve ondan sonra Liverpool’a gelmiş. Burada da FA Cup, CL, UEFA Super kupa, Community Shield kazanmış bir menajer ..

Bugün Rafa aleyhinde çıkan seslere bakarsak, başarısız olmuş birini görürüz. Fakat neye göre ve nasıl bir başarısızlıktan bahsedildiği muallaktadır. Takım kurup şampiyonluğa oynamak özellikle Premier League gibi bir yerde uzun ve sabır gerektiren bir iştir. Bunun örnekleri Liverpool’un şampiyonluk yaşamadan geçen zamanlarında ligi domine eden takımlara bakarak anlayabiliriz. ManU ve Arsenal’in bu takımları ne kadar zamanda ve nasıl sabırla kurdukları aşikardır. Burada tekrar anlatmaya çalışmıcaz bunları..

Rafa her şeyden önce bir futbol düşünürüdür. Nasıl daha iyi oynanabilir futbol diye fikirler üretir ve bunları sahaya yansıtmaya çalışır. Küçücük bir örnek vermek gerekirse – Noat Samisa yazmıştı - kornerlerde ki alan savunması gibi.. Ve Rafa’nın kurduğu takımlar bir felsefeyi güderler, bu Valencia günlerinden beri böyledir. Mistalı Marchenalı, Rufeteli takım gibi.. O zaman kim heyecanla izlememiştir ki Valencia’yı ?

Liverpool’da da bir sistem bir felsefe oturtulmuştu bu seneye kadar. Nasıl oynardı Liverpool? Alan daraltarak, sağlam savunma, yerden hızlı paslarla daha çok dikine oynayarak ve bence önemli bir ayrıntı çift ön liberolu bir sistem Ön liberolardan biri oyunu kurmada da görevlidir .. Ama her şeye rağmen Sistemlerin iyi işlemesi, kaliteli adamlarla olmaktadır. Aşağı da bunun örneklerini bazı futbolcular bazında vermeye çalışıcam…

2007 yılında Amerikalılar takımı satın alınca Torres ve Babel gibi oyuncuları alarak işe başladılar ceplerinden para harcadıkları tek sezonda , Forvet eksiğimiz bu kadar barizken çok iyi transferlerdi bunlar fakat aynı dönemde bahsettiğimiz oyun felsefesini sahaya yansıtabilmek için, ortasahamızda Alonso, Gerard, Sissoko, Lucas ve Mascherano vardı. Takım ortasahada yaptığı presle ve topu oyuna hızlı ve düzgün sokmasıyla Barça gibi takımları nasıl elediğimiz hatırlanıyordur sanırım. Tamam o sezon küçük takımlarla oynanan maçlarda sorunlar yaşamıştık ama bu düzeltilecek bir şeydi.

Ondan sonraki sezon Rafa Alonso’yu satmak istedi, nedeni ise Aston Villa’dan Barry’yi alabilmekti.. Hatırlanırsa yine Mascherano’nun da satın alınması gerekiyordu. ( Liverpool’da kiralık olarak oynuyordu). Şimdi burada sorulması gereken soru Barry alınamadığı için Rafa’ya mı yoksa başka bir merciye mi sorulmalı ? O şartlarda Alonso’nun değeri bu yazki kadar değildi. Ve Barry için istenen parayı karşılamıyordu, onu almadan Alonso satılamazdı ve öyle de oldu. Barry’nin olmasıyla bugün M.City’nin durumu ortada, tamam sadece ona bağlanamaz bu durum ama yanılmıyorsam bu sezon için yapılan ilk transferdi City için..

Allah’tan Alonso geçen sezon süper oynadı da, çok gümdeme gelmedi Barry meselesi, ikinci meselemiz Mascherano’nun alınması gereken bonservisi vardı. Bunun içinde Sissoko feda edildi. Elimizde Alonso, Masch ve Lucas kaldı. Gerard’ ı saymıyorum (Rafa onu Torres’in arkasında kullanıyor).. Alonso’nun dediğim gibi süper maçlarıyla da sezonu 2. bitirdik.

Bu sezon Alonso gitmek isteyince geçen yılki performansı da göz önüne alınınca, Rafa onu bırakmak istemedi, büyük aşkı Barry zaten M.City’ye gitmişti. Fakat Alonso ısrarlıydı kulübe yazılı olarak bile başvurdu ben gideyim diye.. Ve gitti, yerine Aquilani alındı Roma’dan, oda sakat şu ana kadar.. Yıllardır Liverpool ortasahasında geriden oyun kurma işini yapan Alonso gidince ve ortasaha rotasyonu bu yılki hale gelince Masch, Alonso’nun görevini devraldı. Masch’ın gelişimi harika olsa da, daha önce hiç bu görevde olmamış bir adamın oyun kurması ve yanında Lucas’ın oynaması Rafa’nın hatası diye kabul etsek bile rotasyonun bu hale gelmesinde başkalarının da suçu yokmudur ?

Ne demiştik, takımların şampiyonluğa gitmesi hele premier league’de uzun ve sabır isteyen bir süreçtir. Her yıl takım üstüne koymak zorundadır, zaman zaman oyuncu performansı ile zaman zaman iyi ve kaliteli oyuncular transfer etmekle ve alt yapıdan yararlanmakla. Şimdi Kim söyleyebilir ki, Liverpool her yıl daha kaliteli olan bir takım diye ?

Takım önde tek forvet oynuyorsa, forvet arkası kanatlarının ne kadar önemli olduğu Barça’dan bellidir sanıyorum. Bu tarz takımlarda kanat hücumcularının kaleyede gidebilmesi ve ters taraftaki hücumcunun forveti ikilemesi beklenir. Basitçe hücumu akışkan ve alternatifli hale getiren de budur zaten. Bizim burada oynayabilen oyuncularımız ise Riera, Kuyt, Benayoun ve Babel.. Kuyt’un takım için önemi ve yaptıkları inkar edilemez fakat soruyorum dostlar size bu oyunculardan hangisi, SWP den, Walcott dan, Valencia dan, Ashley Young dan hatta hatta Malouda dan daha iyi.. Bu oyuncular kalitesinde oyuncu almak için kimleri vermek zorundayız peki ? Defans göbeğimiz için hergün transfer haberleri çıkıyor, bu bölgemizde hangi rakipten daha iyi ? Almak için ne yapmak gerekir peki ?

Liverpool gibi büyük bir takım oyuncu almak için oyuncu mu satmak zorundadır ? Mesela rakiplerimizden ManU böyle mi yapıyor, Chelsea böyle mi yapıyor ? M. City’ye girmiyorum bile.. Barry alınabilse, kadro şişmesin diye Lucas gönderilse olmazmıydı ? Sissoko satılmasa (ki kendide gitmek istedi bildiğim kadarıyla ) Masch’ın bonservisi alınamazmıydı ? O zaman Alonso’nun gidişi bu kadar önemli olmazdı sanıyorum.

Rafa’nın hataları vardır muhakkak, bana göre hatası bu kadar kreatif oyuncu eksikliğinde Alonso’nun görevini Gerard’a verip, Torres’in arkasında Benayoun’u kullanmamasıdır.

Son olarak birçok Liverpool taraftarı Rafa’yı sever, çünkü bize ManU gibi Arsenal gibi bir yola girip o yolda doğru yönetilerek başarıyı yakalayabileceğini göstermiştir. ( Wenger’de, Rafa ilk geldiği zaman; Liverpool’da Benim Arsenal’de yaptığımın bir benzerini İspanyol futbolcularla yapacak gibi bir şeyler demiştir. )

6 yorum:

oğuzhan dedi ki...

eline sağlık çok güzel bi yazı olmuş.genelde katılmakla beraber acizane katılmadığım bir kaç noktayı belirtmek isterim.bi kere koyu bir Liverpool taraftarı olarak Benitez'i ilk geldiği günden beri sevmedim,sevmiyorum ve de sevmeyeceğim.Valencia'da da oynattığı futbol yüzünden sevmezdim kendisini. İkinci olarak kadro kötü demişsin evet ben de katılıyorum rezil bi kadromuz var.EPL'de bu kadroyla şampiyonluk beklemek baya bi iyimserlik olacak.Ancak bknz Manu'nun kadrosu. Fergie, O'Shea,Fletcher,Park, Wes Brown ve hatta Carrick gibi kazmalardan takıma faydalı oyuncu yaratabiliyor.Benitezde bu özellik sıfıra yakın aldığı hiç bir oyuncuya katkı sağlamamış.Eminim Lucas gibi bir kazma Fergie'nin elinde olsa bizdeki performansının 2-3 katını gösterir.Yani Benitez sütten çıkmış ak kaşık diil.2004 ten beri takımın başında aldığı kupaları bırak, oynattığı keyif veren bir futbol yok.Liverpool taraftarı için başarılar kadar önemli birşey varsa o da iyi futboldur.Artık miadını doldurmuştur Rafa, Martin O'Neiill varken başarıyı da uzaklarda aramaya hiç gerek yok.Gelirken bir de Ashley Young ve Agbonlahor'u getirse tadından yenmez diyecem ama fazla olacak ne de olsa umut fakirin ekmeği

Shareef dedi ki...

Martin O'Neill gelecekse, gidebilir Rafa :) Aslında ben şundan bahsetmeye çalışıyorum, Wenger gibi Fergie gibi bir sistem oturtmuştur Rafa Liverpool'da onu sevmemek başka birşey ama Scout ekibinden tutunda, altyapıya kadar bir çok şeyin planlanmasında Rafa'nın parmağı var. Arjantin'den Paletta, Insua gibi adamlardan tutunda Danimarkaya kadar eli uzanmaya başlamıştır. Liverpool'un.. Bence eksik olan buydu Liverpool'da, bu yapılmaya başlanmıştır.

Ben Rafa hatasız tamamen demiyorum tabi, 2007 de sanıyorum 90 yada 100 küsur farklı 11 le maçlara çıkmıştı örneğin, iskeleti olan bir kadromuz olamamıştı bir türlü rotasyondan (noatsamisa ve flyingdutchman yazmıştı).. Ama Rafa bir adım atmıştır, bu yüzden 5 sene daha beklenmesinde yarar var bence :)

Ama O'neill olacaksa olabilir gerçekten.. (Bu kifayetsiz patronlardan beklenmez ya O neyse )

Genç Arsenal dedi ki...

Yazın çok güzel olmuş. Benitez için altyapı scout kurdu diyorsun ama bir tane oyuncuyu ortaya çıkaramadı. Geldiği gün 16 yaşında birini almış olsa bugün 21 yaşında rahat rahat oynamalıydı hatta tartışmasız oynamalıydı. Sadece altyapı olarak değil dışarıdan transferlerde de Alonso dışında parlattığı oyuncu yok. Alttan oyuncu getiremeyince ya sürekli transfer yapmak zorundasın ya da sürekli gerilemek zorundasın. Geçen sezon Liverpool için Alonso-Gerrard-Torres diyordum. Bu sezon Alonso gidince o kadar emindim ki bu düşüşten. Çünkü daha iyisi yok takımda. Alınacak gibi de görünmüyordu. Bugün de Gerrard-Torres diyorum ve ikisi birden olmadığında yaşanan sıkıntılar ortada. Gerrard neyse takımdan ayrılmaz da Torres'in de takımdan ayrıldığını düşününce çok sıradanlaşacak Liverpool. Bence Benitez Wenger'in dediği gibi sistemi falan oturtamamış. Eğer olsaydı 2-3 oyuncu çıkardı. Bizdeki sadece sol kanat oyuncularını saymam ne anlatmak istediğimi açıklar sanırım. Arshavin, Rosicky, Nasri, Vela.

Can dedi ki...

Mascherano nun iyi oyun kurmasını beklemekte sakınca yok; zira şu anda oynadığı pozisyona sonradan adapte olmuştur. Arjantin günlerinde, supporter rolünde oynardı; hatta Felipe Galatasaray'dan giderken onun adı geçmiştir medyada yerine.

Rafa Benitez'in taktisyenliği konusunda en küçük bir şüphem yok; ancak ben yıllardır Liverpool'un oynadığı oyunu beğenmiyorum. Rakibe göre hazırlanmak bilhassa seviye olarak aşağıdaki rakiplere karşı oynarken sıkıntı yaratıyor; bunun getirisi olarak saçma sapan puanlar kaybediyor takım. Ben kendi yazımda da belirttim; finansal olarak rahat bir Liverpool yok ama, Keane gibi bir adama uçuk paralar bağladığı, Nunez gibi ikinci sınıf adamları takıma kattığı, hiçbir verim alamadan da yolladığı bir gerçek. Bir tarafta Ferguson'un, Wenger'in ufaklıkları bir tarafta Torres ve Gerrard ın eline bakan 'Pool. Bu konuyla ilgili basın destekli bir yazıyı İngiltere'den bir arkadaşım yazacak; o tarafın bakış açısınıda görme şansı bulursun.

Aynı yolda yürüyoruz; keşke bizimde görüşlerimiz o taraflardan dikkate alınsa.

Shareef dedi ki...

Gunners arkadaşım bir sistem oturtulmuştur, çok başarılı olup olmadığı tartışılabilir ama, Insua takımda düzenli oynamaya başlamıştır mesela, ayrıca birkaç genç daha yavaş yavaş yer bulmaya başladı. Arsenal gibi başarılımı henüz hayır, tabiki ama olacaktır zannımca...

Can arkadaşım; Masch'ın oyun kurabilir tabi yavaş yavaş yapmayada başladı, arjantin milli takımında da bu göreve soyunuyor.. Bunu kıvırıcak belli bu ama şimdiye kadar kaybettiğimiz maçlarda bunun etkisi göz ardı edilemez fakat asıl sorun Masch'ın yerinde oynayan Lucas'ta.. Çok yetersiz şu an ve bu sezon düzelmez görülüyor.. Rafa'nın transferlerine şöyle bir baktım hakkın var Nunez ve buna benzer bir çok oyuncu Josemi falan ama bunlar bence transfer bütçesi ile ilgili.. Keane için ayrı bir paragraf lazım.. Aynısı Bellamy içinde geçerli olmak üzere Benitez 2. forvet aradı aslında takıma bugün Bellamy'nin City için yaptığı gibi.. Olmadı, olsa Şampiyonluk bile gelebilirdi geçen sezon.. Torres hızlı driplingi olan, sırtı dönükte iş yapabilen sürekli savunmanın dikkat etmesi gereken bir oyuncu ve bu durumda bile yanlış hatırlamıyorsam 0,8 gol ort. var. Bunun etrafında dolaşan bir bellamy ve ondan daha iyi olan bir keane çok iş yapabilirdi.. Olsaydı keşke ama olmadı işte.. Bence bunun da bir felsefesi vardı yani.. Son dileğine katılmamak mümkün değil..

Shareef dedi ki...

Şu bir gerçekki bu yorumlarla yazı daha güzel bir hal aldı.. Katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum ve devamını bekliyorum :D