24 Ekim 2009 Cumartesi

IN RAFA WE TRUST















Sevgili Dostlar bugün Liverpool neden bu halde yazılarıma devam edecektim ama gerek dünya’da gerekse bloglarda devam eden “Rafa paraları çarçur ediyor” tartışmalarına benimde katkım olsun dedim. En son Noat Samisa bu konuda yazdı. Orada tam olarak bu konu yazılmasa da, Rafa ile ilgili bir yazıydı.

Rafa 2004 yılında takımın başına gelmişti hatırlanacağı gibi, ondan önce de kifayetsiz Houllier takımımızı kahretmekle meşguldü. 1998-2004 arasında 2 League kupası, 1 FA Cup, 1 UEFA, 1 UEFA super Cup ve 1 Charity Shield kazandı. Liverpool 2000-2001 sezonunda 2. olsa da, genelde bu dönem CL’ye katılma yarışında mücadele ediyorduk. İlk amacımız Şampiyonluk değildi hiçbir zaman … 2003-2004 sezonunda şampiyon Arsenal’in 30 (yazıyla otuz) puan gerisinde kalınca Kendisine teşekkür edilip, kapıda ki görevliyede bir daha buraya girmesin denildi.

Sezon ortasından yeni TD miz konuşulmaya başlanmıştı aslında, Valencia’da 3 sezonda 2 şampiyonluk, UEFA kupası, Süper Kupa gibi kupalar kazanan Rafael Benitez. Beklenen oldu Rafa takımın başına geçti. Rafa’dan istenen pek tabiki 90 ların başından beri kazanılamayan EPL şampiyonluğuydu. Bunun için yapılması gereken ilk şey, takımın kazanan bir takım olduğunun futbolculara anlatılması ve şampiyonluğa oynayan bir takımın kurulmasıydı.

Kaliteli, güzel futbol oynayan bir takım ile şampiyon bir takımın arasında ki farkı bize sanıyorum en iyi Arsenal anlatabilir. Şampiyonluğa oynayan bir takımda kazanma alışkanlığı edinmiş, rekabetçi hırslı futbolcular vardır. Örnekten devam edersek Bergkamp, Henry, Pires, Viera, Petit, Overmars gibi bunlar daha önce ve daha sonra da şampiyonluk kazanmış futbolculardır. Futbolda kazanmak bir karakterdir. Daha sonra gençleri yetiştirme sevdası Wenger’in takımını güzel ve kaliteli bir takım yapmıştır ama kaç sezondur o zihinsel yeterliliği gösterip ligin sonuna doğru potada kalmasına yetmemiştir.

Kazanan takım kurmak için, karakteri kazanmak olan futbolcular bulup bunları transferlerle takıma kazandırmanın yanında altyapıdan da birkaç ekleme takım geleneği, tarihi konularının anlaşılmasında sanıyorum yararlı olacaktır ve takıma aidiyet duygusunu geliştirecektir. Yani futbolcu para ve başarının yanı sıra takım içinde oynayabilmelidir. En azından önümüzdeki örnekler bunu gösteriyor (Barça. ManU, Lyon gibi)

Şimdi Liverpool ve Rafa özeline dönersek şu anda elimizden altyapıdan yetişip takımda oynayan, benim ikincil faktör olarak bahsettiğim oyuncular mevcuttur. ( Hatta sezon başında Chelsea Torres’i almak istediğinde, Torres’in açıklamalarına bakarsak, O bile Liverpool taraftarı)

Birincil önemli transferlerle takıma katılan oyuncular konusuna gelirsek. Rafa hep futbolcu alırken satmak zorunda kalmıştır. Bir oyuncu eklerken onun finansmanı için bir yada birkaç futbolcu satmıştır. Aşağıda harcanan paralara değinicem 4 büyük takım için ama şunuda belirtmekte fayda var, zamanında kaliteli futbolcu transferi yaptıysanız sonra onların satışından da gelir elde edebiliyorsunuz. Yani 10 yıldır genç futbolcuları takıma kazandırıyorsanız bazılarını satıp iyi paralar kazanıyorsunuz. Peki takımı yetersiz olup satacak değerli futbolcuları az olan bir takıma seviye atlatmaya çalışıyorsanız ne yapmanız gerekir? Transfer bütçeniz olmalı, burası kesin… Şimdi takım takım transfer bütçelerine bakalım isterseniz. İlk önce Raf zamanın da en çok şampiyonluk yaşayan ManU’dan başlayalım.

ManU, Rafa’nın liverpool’a katıldığı 2004 yılından beri 272,696,000 Pound harcamış, Bunun yanında sattığı futbolculardan 168,712,850 Pound girdi sağlamış. Aradaki fark 103,983,150 Pound. Yani bir yandan daha önceden yaptığı yatırımlarla şampiyon olurken Fergie takımına bu fark kadar ekleme yapmış. Bu farkın bu kadar olmasında CR7 ninde etkisi var tabi. Dünya üzerinde hiçbir takım (Real’den başka) o adama o kadar para vermez. O ederi bir fiyata satılsa bu farka sanıyorum bir 40 milyon daha eklenirdi. Fergie bu eklemeleri yaparken Hargreaves ve Carrick’e 20 li milyonları saydığını da unutmayalım. Şampiyon takım gençlerle (CR7 ve Anderson gibi) deneyimlilerle (Carrick ve Hargreaves gibi) sürekli geliştirilmiş.

Rafa döneminin diğer şampiyonu Chelsea’ye bakarsak, Harcadıkları para 416,764,750 Pound onlara 2005 ve 2006 yıllarında şampiyonluğu getirdi. Bunu yanında bu güne kadar yaptıkları Rafa’ dönemi satışları ise 159,087,500 Pound, takım şampiyon olurken elden çıkarılan futbolcular bu kadar etmiş demekki. Aradaki fark ise 257,677,250 Pound bu para şampiyonluğun bedeli olabilir mi ? Chelsea hakkında daha fazla yazmaya gerek yok sanıyorum.

Arsenal’e gelirsek yukarıda verdiğimiz örnek sebebiylede aslında burada olma nedeni sorgulanabilir ama yinede rakamları verelim. Arsenal Rafa döneminde hiç şampiyonluk kazanamadı. Takım gençleştiriliyor sürekli ve alttan gelen kaliteli oyuncular zaman zaman satılıyorda. Arsenal Rafa döneminde futbolcu transferine 128,676,050 Pound harcamış. Aynı dönemde futbolcu satışından ise 150,957,350 Pound gelir sağlamış. Aradaki fark bu sefer kar olarak 22,281,300 Pound. Fakat Şampiyonluk yok. Kazanan takım metaforuna atıf yaparsak artık Arsenal kazanan takım değil maalesef ( Arsenal’li dostlar kızmasınlar J )

Gelelim Rafa döneminde transfer değerlerine, burada zannımca gözden kaçırılmaması gereken taraf kazanan takım kurma işi ve takıma seviye atlatması. Noat samisa’nın yazdığı Rafa’nın sözleşme uzattığında ki yazısına gelen yorumlar hep olumlu yönde, yani bir gerçek ortada duruyor, Rafa Liverpool’a seviye atlatmıştır. Bunu yaparken transfer ettiği futbolculara 308,926,120 pound ödemiştir. ( Bu değerler İngiltere’de yaklaşık 269 milyon bazı yerlerde 220 milyon olarak da geçiyor ben bütün değerleri transfermarkt’dan aldım) Aynı dönem sattığı futbolculardan elde ettiği transfer geliri ise 176,660,550 Pound. Aradaki fark ise 132,265,570 Pound. Yani Rafa bir takıma seviye atlatmak, şampiyonluğa oynamak için (CR7 transferini normal değerlerde kabul edersek) Şampiyon olan ve kazanan kadrosunu geliştirmek için transfer yapan takım kadar harcamıştır. Ve Rafa’dan bu takımla yarışması ve hatta şampiyon olması istenmiştir. Ve bunu bir şekilde yapmıştırda..

Yazı çok uzadı konuyu bağlarsak eğer değerli dostlar bir hoca düşünün her yıl takıma sadece Fenerbahçe kadar transfer yapabiliyor ve takımı şampiyonluğa oynatıyor işte buna RAFALATION diyor Liverpool taraftarı. Benim zannımca bunu başaran menajer dünyanın en iyi menajerlerinden biridir.

Yani dostlar sözün özü IN RAFA WE TRUST.

Not: ManU bu 50 milyonlu transferleri yaklaşık 10-12 yıldır yapıyor. Kadronun üzerine sürekli astronomik eklemeler demek son yıllarda yapılan transferlere.

Hiç yorum yok: